PUBLICACIONS
Bartomeu Ensenyat i Estrany, fundador de l'Escola, va publicar dues obres de referència, pel que fa a l'etnografia i la cultura popular: Folklore de Mallorca: Danzas, música, ritos y Costumbres (1975) i El Pastor. La poesia, la música , costums i tradicions del pastor de Mallorca (1981).
L'obra Folklore de Mallorca és el producte d'un treball d'investigació sobre les arts i costums dels nostres avantpassats. És una aportació de coneixement sobre les nostres danses, música, l'origen de la poesia popular, el ritmes i les mudances, així com de la seva sistematització, normes i esquemes. Constitueix la base de recerca i premisses conceptuals sobre les quals, Bartomeu Ensenyat, construeix el seu model d'escola. És un volum que, tot i que pot ser objecte de crítica i alguns aspectes podrien ser revisats, recull el testimoni oral, sistematitza les mudances i els passos de ball i els contextualitza des d'un punt de vista històric. Avui dia, la situació de la dansa tradicional a Mallorca és impensable sense aquesta obra i el seu autor. És, per tant, reconeguda com una obra de referència en el folklore mallorquí.
El Pastor presenta una recopilació de la història, els costums, la poesia i la música tradicional de Mallorca. En aquest llibre, Bartomeu va reunir aquests documents principalment a partir de fonts orals, sobretot de pastors d'edat avançada i d'algunes fonts ja escrites. L'obra procura descriure, d'una manera senzilla, les vivències i costums dels pastors i també les creences i supersticions que formaven part de la vida d'aquell temps.
L'any 2007, l'Escola gravà un CD amb vint-i-tres cançons i un DVD didàctic per l'aprenentatge dels balls mallorquins, titulat "Així Fent Escola", patrocinat pel Consell de Mallorca. Actualment, es troba disponible en format físic i digital, a les principals plataformes digitals (You Tube, Spotify, Apple Music i Amazon Music).
D'altra banda, el 2009, es publicà un llibre i un CD amb set cançons titulat La Contradansa a Mallorca, un projecte de recerca i recuperació de la Contradansa a Mallorca, patrocinat per l'Institut d'Estudis Baleàrics. Per a l'edició d'aquesta obra es comptà amb la col·laboració de Francesc Vallcaneras, Xavier Carbonell, Antoni Bibiloni, Miquel J. Deyá, Verenice Strumia i Gabriel Frontera.
El llibre és el resultat de la inquietud per conèixer quins balls hi havia a la Mallorca de l'època moderna i els inicis de la contemporaneïtat. Aquest llibre s'endinsa en el marc històric i cultural del ball que analitza i difon, la contradansa, l'evolució que va tenir en el seu dia a Mallorca i la indumentària que va usar. Parlam de la recuperació d'una dansa del segle XVIII, centúria convulsa amb molts canvis en l'àmbit social, polític i cultural. A l'obra es presenta tot un seguit de documents que demostren que les contradanses eren els balls de Mallorca als segles XVIII i XIX, i un mètode per a la recuperació d'aquesta dansa popular.
La contradansa a Mallorca. Projecte de recerca i de recuperació. Desembre del 2009.
El mes de novembre de 2023 es presentà al VI Congrés nacional sobre Patrimoni Cultural Immaterial, organitzat per Facyde i Aires d'Andratx, un article sota el nom de "Las Jotes Robades o Bullangueres en Mallorca: Una contribución al patrimonio cultural inmaterial del folclore escénico al folclore vivo". La investigació fou duta a terme per Lluís Gómez - Pujol, (Doctor en Geografia per la Universitat de les Illes Balears i actual membre de l'EMIDM) i Gabriel Frontera Mestre (director de l'EMIDM des del 1998 fins a l'actualitat).
En aquest article s'aborden diferents temes: Què són les bullangueres?, quin és el seu origen?, com s'incorporen al folklore viu i es converteixen en un element del patrimoni cultural immaterial?, com han evolucionat?, etc.
El 25 de gener de 2024, l'Editorial Mahali treu a la llum el primer llibre sobre Història de Dansa Tradicional a Espanya. És un llibre inscrit en la col·lecció Història de la Dansa. Aquest volum IV agrupa un total de vint capítols independents, 22 autors i abasta 17 comunitats geoculturals. Lluís Gómez-Pujol, Gabriel Hernández-Rosselló, Bàrbara Morro Riera i Gabriel Frontera Mestre, tots ells membres de l'EMIDM, han escrit un dels capítols del llibre, referent a les Illes Balears.
Aquesta publicació proporciona material didàctic i de recerca tant en estudis professionals i superiors de Dansa com per a estudis de Música i altres àmbits de coneixement com a antropologia o humanitats i arts, que aproximen a l'alumnat i al professorat a diferents interpretacions dels elements amb els quals conta la història de la dansa. Cada capítol té una part d'indumentària, música, l'anàlisi d'uns dels gèneres representatius de cada comunitat geocultural, i com a novetat, un QR en el qual poder visualitzar el gènere de dansa analitzat.