top of page

MÚSICA

La música és un dels eixos principals de l'Escola de Música i Danses de Mallorca. Des dels seus inicis, l'EMIDM es va fixar com a objectiu mantenir els instruments tradicionals i promoure'ls, especialment aquells que formen part de la colla de xeremiers: el flabiol, el tambor i les xeremies.


Aquest darrer instrument forma part de la família de les cornamuses, igual que altres com el sac de gemecs català o la gaita gallega, i en definitiva, tots aquells instruments que conserven les característiques pròpies com són el sac i les parts melòdiques i harmòniques, que en el cas de les xeremies són el grall i les trompes (bordons). Sempre acompanyat del flabiol i el tambor, el seu repertori és extens i variat segons la funció i el context en què es feien sonar (sonades, ball de figures, jotes i boleros, tocates concretes per actes festius, etc.). La tasca realitzada a finals del segle XX per xeremiers com Pep Toni Rubio i Josep Rotger, així com pels luthiers que van sorgir amb el temps, va ser de gran importància, ja que van possibilitar la recuperació i la renovació d'aquests instruments, els quals estaven abocats a desaparèixer per la manca de noves generacions i contextos on tocar-los.


Les formacions musicals que servien per acompanyar els balls considerats tradicionals i populars com són les jotes, els boleros, mateixes i fandangos, eren, per una banda, les colles de xeremiers i per altra, les formacions constituïdes per instruments de corda com són la guitarra, guitarró, violí i posteriorment llaüt, bandúrria o mandolina (es coneix també que la banda de música acompanyava l'execució de contradanses i fins i tot a la zona nord-occidental de Mallorca, als boleros). No és fins a finals del segle XX que s'aconsegueix ajuntar ambdues formacions tradicionals, ja que s'arriba a afinar els instruments de la colla amb l'afinació tonal de les guitarres, guitarrons i altres instruments melòdics. Això es pot veure reflectit en la formació dels músics de l'agrupació de l'EMIDM, on es troben tots els instruments abans esmentats.


Finalment, i no manco important, caldria recordar la gran varietat d'instruments de percussió que acompanyen els diferents contexts music-festius de Mallorca, com podrien ser les castanyetes, la ximbomba, el pandero, el xorrac, els ossos i les culleres, entre molts altres.

bottom of page