top of page
examens 1977 b.jpg

EL NAIXEMENT DE L'ESCOLA

L’Escola de Música i Danses de Mallorca (EMIDM) neix el febrer de 1975 de mans del folklorista i arqueòleg Bartomeu Ensenyat i Estrany, que havia començat la seva tasca d'investigació etnològica de la nostra cultura tradicional i popular anys enrere, a Sóller, on residí molts anys.

Amb el suport de l'Ajuntament de Palma (Sessió Plenària de l’Ajuntament de Palma del 18.12.1974, Acord 42), l'Escola va començar les seves activitats al carrer de la Costa de Can Santacília, lloc on des d'aleshores manté les seves portes obertes.

 

L'EMIDM naixia amb la ferma intenció de revifar i donar a conèixer els nostres balls, cançons i músiques, els quals en aquell moment es trobaven en estat de degradació dins d'un context de devaluació de la cultura popular en totes les seves formes i manifestacions. Només la voluntat i l'esforç del poble mallorquí havien aconseguit preservar i mantenir-ne els trets més importants, originals i característics.

 

El gener del 1976, l'EMIDM, feu la seva primera ballada popular. Era el començament del ball a les places, participatiu i obert. Antics balladors i xeremiers, i un estol de cantadors, glossadors i músics d'arreu de Mallorca foren els més valuosos informadors a l'hora de començar la tasca de recuperació. 

Així, en poc temps, passaren per l'Escola tot un llarg seguit de persones que, amb el temps, han fet créixer i evolucionar el nostre veritable tresor popular.

 

La nostra activitat
 

L'Escola centra la seva tasca d'ensenyament en dues àrees principals: la dansa, com és ara l'aprenentatge de boleros, jotes, mateixes i fandangos; i la música, que inclou les xeremies, flabiol i tamborino, instruments de corda i castanyetes. A més, es treballa en el coneixement de les nostres cançons, romanços i tonades.

Per l'Escola hi van passant més de 100 alumnes cada any, dividits en les classes per a infants i adults. Els cursos són de durada escolar i contemplen un temps d'iniciació i un altre de pràctica continuada i avançada.


Al llarg de la nostra història també hem anat incorporant altres activitats com un cicle anual de conferències i seminaris monogràfics, així com excursions temàtiques relacionades amb diferents aspectes de la cultura popular i tradicional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’Escola i la recuperació del ball tradicional a Mallorca

 

L’EMIDM ha jugat un paper rellevant en el ressorgiment del ball i de la música tradicional a Mallorca.  Molts dels professors dels tallers de ball actuals s’han format a l'Escola o han tengut mestres que n'aprengueren aquí, utilitzant el sistema d’aprenentatge desenvolupat a partir de les investigacions etnogràfiques i folklòriques de Bartomeu Ensenyat. Aquest sistema recuperà l’essència del ball participatiu, d’arrel matriarcal i improvisat que havia quedat arraconat socialment i territorialment d’ençà de principis del segle XX.

 

 L’Escola: mostra folklòrica i participació en el costumari tradicional de Palma

 

Actualment, l’EMIDM compta amb un grup de ball integrat per més de 60 balladors i 10 músics, amb què participa anualment en diferents festivals folklòrics, principalment d’abast internacional i dins del circuit de festivals reconeguts per la UNESCO i la FIDAF.  L’EMIDM també té una presència destacada a la Festa de l’Estendard de Palma, ja que des de la seva recuperació hi participa amb les colles de Cavallets Cotoners i Cossiers, així com en la representació de La Colcada de Pere d’Alcántara Penya.

!

Imatges dels inicis de l'Escola, en el programa "Yo canto" de RTVE, presentat per Maria del Mar Bonet. Any 1978.

Imatges de l'evolució de la música i el ball a l'Escola, des dels seus orígens, fins a l'actualitat.

bottom of page